Lemne


Cedru rosu de Canada


Abanos pentru tastiera

Lemnul de abanos, folosit de mine, provine din Africa, fiind cel mai tare lemn de abanos (abanosul crescând în mai multe zone tropicale de pe glob, în fiecare zonă fiind o specie diferită) și cel mai rezistent lemn la uzură.Abanosul este un lemn cu densitate peste 1000kg/m3, atingând valori medii de circa 1150-1200kg/m3.Este un lemn greu de lucrat, dar care conferă o anumită calitate specifică instrumentului folosit. Din păcate acest lemn e din ce in ce mai putin si dat fiind faptul că crește încet nu se întrevăd șanse ca actualul stoc de lemn (pe picior) viu să crească semnificativ in următorii ani. Câtă vreme va fi disponibil, voi încerca să folosesc doar acest lemn pentru tastieră.

Palisandru de Madagascar

Acest tip de palisandru creste mai ales in Nordul Insulei Madagascar si pe intreaga coastă estica a insulei unde formeaza păduri de-a lungul intregului tarm al Oceanului Indian. Este mai mic decat ceilalti palisandri descrisi anterior, dar ca sunet se apropie mai mult de palisandrul brazilian, decat oricare alt palisandru.Densitatea acestui palisandru este mai mare decat a celor descrisi anterior avand o valoare medie de circa 870-930 kg/m3.Arborii sunt mai mici atingand rar dimensiuni mai mari de 23-25 de m inăltime si diametre de maxim 60 cm, au existat exemplare pană la 1 metru in diametru dar acum acelea sunt amintiri diametrul uzual este de circa 35-40 cm, ceea ce implică folosirea de spate tăiate transversal in loc de spate tăiate pe sfert.S-au creat, de curand, plantatii de palisandru de Madagascar si pe tărmul sud-estic al Africii, dar deocamdata sunt prea tinere pentru a putea confirma reusita unei asemenea actiuni. Acest palisandru ajută la producerea unui sunet mult mai complex decat celelalte specii utilizate. Fiind un lemn rar si scump, folosirea sa necesită o grija deosebită, iar instrumentele confectionate din acest lemn au un sunet special.Pentru mine aceasta este optiunea premium pentru orice chitară.

Palisandru Indian

Palisandru indian este in prezent singura specie de palisandru care are reusită deplină in a fi cultivată in plantatii. Originar din India si Sri Lanka, este intalnit diseminat si in Indonesia. A inceput sa fie folosit de cand palisandrul brazilian a devenit din ce in ce mai scump.Este usor mai mic in dimensiuni fată de palisandrul brazilian, arborii ating doar 30 de m inăltime si diametre intre 0.6-1.2m, ca densitate este usor mai putin dens fată de palisandrul brazilian 810-830kg/m3 Este cel mai bun palisandru pentru instrumentele de concert disponibil acum pe piată, este tăiat pe sfert este stabil si relativ usor de lucrat si poate aduce aproape tot spectrul sonor al palisandrului brazilian dacă este lucrat cu atentie. Pentru chitarele lucrate de mine palisandrul indian reprezintă optiunea standard.

Paltin simplu sau paltin cret

Paltin si/ sau paltin cret Folosit o perioadă indelungată ca lemn de spate si eclise pt instrumentele din familia viorilor.Fireste că a fost folosit si pentru chitare clasice.Cum descrierea lemnului s-a făcut la lemnul de gaturi, nu voi relua aici decat aspectele sonore. Paltinul are un sunet „luminos” fată de toate celelate specii de lemn folosite pentru spate, intr-adevar e mai putin profund in spectrul grav fată de palisandru, dar pe de altă parte are un sunet foarte clar si cald. Paltinul poate fi o optiune foarte bună pentru cei care preferă repertoriul preclasic. Personal, consider paltinul un lemn subestimat pentru spate si eclise.Lucrat cu atentie poate fi o optiune demnă de luat in seama pentru cei care preferă un sunet mai deschis.

Mahon pentru gat

Swietenia mahogani/ Swietenia macrophilla mahon de honduras sau lemn de mahon pt gaturi, se utilizeaza si pt spate si eclise de chitara. Creste natural in Cuba si in tările din Caraibe, respectiv cel de Honduras care creste in America de sud specie inclusă pe listele CITES. Acest lemn este mai ales folosit la chitarele acustice de lutier. Este mai dens si mai greu ca cedrul spaniol. Se lucrează diferit fată de cedrul spaniol, si influentează instrumentul diferit ca proprietati sonore, sunetul nu se schimba semnificativ, dar, in mod cert instrumentul sună diferit fată de cele cu gat din cedru spaniol.

Cedru cedru spaniol (Cedrella spp.).

-cedru sudamerican Cedrul spaniol Cedrella spp.(specie inclusă pe listele CITES) sau cedrul brazilian este un lemn obtinut dintr-un arbore care atinge inăltimi de 20-30m si diametre de 80-130 cm, avand specific o retea foarte puternică de canale rezinifere care emană un miros specific, a fost foarte mult timp folosit ca lemn pt cutii de trabucuri si tigarete, este un lemn relativ usor care e considerat lemnul standard pentru instrumentele de lutier alături de mahon

Redwood

Redwood (Sequia) Este un lemn putin folosit pentru chitare clasice, dar fiind cumva intre molid si cedru ca sunet merită cel putin a fi mentionat.In Romania acest arbore e denumit popular "arbore mamut".Denumirea sa stiintifică s-a tot schimbat de-a lungul timpului, cea mai cunoscută fiind Sequia sempervirens, actualmente s-a modificat din nou in Sequiadendron giganteum. Este considerat cel mai mare arbore de pe Terra, atingand inăltimi de pană la 82 de m, cel mai inalt arbore inregistrat avand 94 m, diametrul cel mai mare inregistrat e de aproape 9 m. Fiind totusi un lemn usor, e un bun inlocuitor al molidului, avand o sonoritate unică si fiind apreciat pt calitatile sale acustice.In viitor voi incerca să construiesc cateva instrumente din acest lemn.

Cedru rosu de Canada

Cedru rosu de Canada (Thuja plicata) Este un arbore care creste in acelasi climat ca molidul de Sitka cu care, de altfel, se asociază in pădurile naturale existente in vestul Canadei. Arbore de dimensiuni mari cu inăltimi de 50-60 m si diametre intre 2-4 m (au fost) astăzi 0.8-1.5m.Specie foarte longevivă, varste de 800 de ani fiind relativ frecvente, exceptional s-au intalnit exemplare de 70 m inăltime, diametre pană la 6 m, si varste care depăseau 1000 de ani. A inceput sa fie utilizat ca lemn de rezonantă pentru chitare deoarece molidul european devenise prea scump.Este un lemn usor si foarte friabil, are un sunet specific mai cald si rotund comparativ cu molidul, si este mai usor de controlat de către interpret. Este frecvent caracterizat că are un sunet intunecat.In general dă senzatia că sunetul este mai puternic, dar doar aproape, in săli mari proiectia molidului este cert mai bună.Din păcate si la cedru calitatea lemnului pentru instrumente e in continuă scădere.

Molid de Sitka

Molidul de Sitka In general creste mai ales in climatul oceanic fiind un arbore care are o exigentă foarte mare fată de umiditatea aerului mai ales. Atinge dimensiuni impresionante cu diametre pană la 5 m, frecvent cu diametre de circa1-1.5 m, iar inăltimi de 50 de m, exceptional (80m). Este considerat lemnul cu cea mai mare rezistentă raportat la greutatea sa.Este foarte apreciat ca lemn de rezonanta pentru piane si pentru chitare acustice...Pentru chitara clasică e mai putin folosit, avand o fundamentala mai puternică fată de ceilalti molizi si este un pic mai sărac in armonice.

Molid Lutz

Molidul Lutz (hibrid) Reprezintă (este) un hibrid natural intre 2 specii de molid care in anumite zone ale provinciei Columbia Britanica, hibridează natural. Acest molid Lutz reprezintă hibridul dintre molidul alb (Picea glauca X Picea sitchensis) si molidul de sitka. Uneori se intalnesc si hibrizi intre molidul de sitka si molidul engelmann. Personal incă nu am lucrat cu acest tip de molid asa că nu pot spune prea multe despre sunetul acestui molid...insa pare a fi foarte apropiat cu molidul european in spectrul sonor, din referintele pe care le-am gasit pe internet si culese personal.

Molid Engelmann

Molidul engelmann (Picea engelmannii) este un arbore de dimensiuni mai mici decat molidul european, si trebuie specificat că natural se plasează in etajul următor (superior, subalpin) de vegetatie, aceasta inseamnă că preferă un climat mai aspru.Atinge dimensiuni medii pentru un conifer, cu inăltimi de circa 40 de metrii si diametre de pană la 1 metru. Se găseste localizat mai ales in Canada si insular in Muntii Stancosi in Statele Unite in regiunea statelor Colorado, Montana. Cel mai apropiat molid nord american, ca sunet, de cel european, este molidul Engelmann, un pic mai usor (ca densitate medie). Fată de molidul european, este mai moale si produce un sunet mai rotund si cu mai putine armonice fată de molidul european...

Molid European

Molidul European Considerat de multa vreme "regele" lemnelor de rezonantă, si-a capătat faima datorita faptului că a fost folosit secole de-a randul la confectionarea instrumentelor muzicale, dar mai ales datorită utilizării sale la instrumentele din familia viorii (vioara, viola, violoncel, contrabass). Molidul european a fost foarte răspandit in Europa pana in secolul al -XVII- lea, insă lemnul de molid pentru instrumente trebuie căutat doar in anumite locuri, pentru că nu orice molid este sonor.Se caută mai ales molidul care creste in masivele montane din Europa, si nu cel crescut in regiunea boreala, care e considerat că nu e suficient de bun pentru a fi folosit ca lemn de rezonantă. Cu toate că sunt foarte multe aspecte care trebuiesc indeplinite simultan, pentru a considera un trunchi de molid ca lemn de rezonantă, din păcate cel mai important aspect "sonoritatea sa" este adesea ignorat de furnizorii de lemn de rezonantă, ei urmărind mai ales aspectele estetice, care de cele mai multe ori sunt foarte importante pentru ei ca afacere. Lemnul estetic de rezonantă din păcate, de cele mai multe ori, nu "sună" asa cum sună uneori un lemn mai putin estetic... Molidul european (Picea abies sau Picea excelsa), este un arbore care poate atinge varste impresionante de pana la 600 de ani si atingea pe vremuri diametre pană la 2 metri, inăltimea maximă inregistrată fiind in jur 58-60 metri.Din păcate, acum, datorită poluării curente sau poluării mai vechi, din perioada revolutiei industriale, astfel de exemplare nu se mai găsesc, iar cele care trec de un metru in diametru si care au varste mai mari de 150 de ani suferă foarte tare din cauza stressului climatic, si mai ales din cauza lipsei precipitatiilor.Toate acestea duc la aparitia diversor boli si la depriecerea lemnului mult mai devreme ca acum cateva decenii. Lemnul gros, sănătos a devenit o raritate in aceste zile, iar aceasta, ca vrem sau nu, duce la cresterea pretului. Caracteristicile sonore distincte ale molidului european il fac drept prima optiune pentru chitarele de concert, tonalitătile sale fiind unice si cu o patină specifică.Molidul european este bogat in armonice si cu o claritatea deosebită in tot spectrul sonor.